Magushapu Mango – “Mango Chutney”

Seda imelist retsepti sain esmakordselt proovida oma India kodus. Minu ämm valmistas seda ja olin selle maitsest täiesti lummatud. Magus-hapu-vürtsikas mangi on miskit, mis tekitab minus sõltuvust. Süües ära ühe lusikatäie järgnevad sellele ka teine ja kolmas ja … lõpp saabub siis, kui kauss on tühjaks söödud. Meie kodus süüakse seda erinevate indiapäraste roogade kõrvale lisandina.

Chutneyt tuleb valmistada toorest mangost. Sellega enamasti probleemi pole, sest meie poelettidel on enamus mangod toored, noo mitte kõik. Aga katsu poes mangosid ja vali välja kõige “kõvemad”.

Chukney valmistamiseks läheb vaja:

  • 2-3 tükeldatud mangot
  • 1spl vürtsiköömneid
  • 1spl musti sinepiseemneid
  • Punane chillipipar
  • Kurkum
  • Jaggery (suhkruroog)
  • Hing- asofedia pulber
  • Suhkur
  • Vesi

IMG_7297

Jaggery ja Hing pulber on ostetud Tallinnast asuvast India poest (Uus tänav 7-9)

Valmistamine on väga kiire ja lihtne:

  1. Vala potti õli (umbes 3-4spl jagu). Aja õli kuumaks ja lisa umbes 1spl vürtsiköömneid. Need hakkavad seal mõnusalt särisema. Lisa umbes 1spl sinepiseemneid. Oota kuni sinepiseemned praksuvad (umbes 30sekundit).
  2. Lisa 1tlk hing pulbrit- lase ka sellel mõned sekundid säriseda
  3. Lisa tükeldatud mango
  4. Mõnusa vürtsikuse saavutamiseks lisa punast chillipipart. Mina lisan umbes 1-2tl.
  5. Lisa Jaggrit. Seda võid lisada täiesti oma tunde järgi. Mida rohkem lisad, seda rohkem vedelikk tekib. Jaggri puudumisel võid kasutada ka ainult suhkurt.  Mina pole kunagi ainult suhkurt kasutades teinud, aga võid proovida lisada moosisuhkurt, see peaks jätma veidi paksema tulemuse.
  6. Küpseta tasasel tulel, pidevalt segades.
  7. Valmimine võtab aega umbes 15 minutit.
  8. Serveeri soojalt või jahutatult.

Mina hoian MangoChackneyt külmikus karbis ja söön umbes 1 nädala vältel.

IMG_5382.JPG

❝ HEAD ISU! ❞

 

Leave a comment